top of page

Sykdommer

Det finnes mange sykdommer som kan ramme underlivet og vulvaen vår. Dette er noen av de vanligste diagnosene. Felles for alle er at det finnes behandling. For utfyllende informasjon og flere diagnoser, besøk vulva.no

Vulvodyni

Vulvodyni er den latinske navnet for smerte i kvinnens ytre kjønnsorganer. 

Det finnes mange undergrupper av vulvodynier, og derav mange ulike navn. Smerter som bare sitter i skjedeåpningen  kalles lokalisert vestibulodyni. Tidligere het dette vestibulitt. Ved generalisert vestibulodyni er smertene til stede hele eller deler av tiden.

Vulvaområdet er et veldig følsomt sted på kroppen og det kan være forskjellige årsaker til smertene. Vulvodyni kan komme i forbindelse med samleie, eller kan være der hele tiden.

Det skilles mellom provosert og generalisert vulvodyni. Ved provosert vulvodyni kommer smertene med berøring av smerteområdet (f. eks. ved sykling, bruk av tampong og samleie), mens ved essensiell vulvodyni kan smertene være tilstede uten noen slik form for provokasjon. 

Vaginisme

Vaginisme skyldes at musklene rundt skjedeveggen strammer seg. Dette vil gjøre at skjeden føles trangere, og det kan bli vanskelig eller umulig å få ført noe inn. Er det trangt i skjeden, kan dette også gjøre vondt, og man kan lettere bli sår eller få små rifter i slimhinnen ved samleie.

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus er en kronisk, oftest kløende hudlidelse som særlig rammer huden i underlivet. Det er ingen infeksjon, tilstanden smitter ikke og kan ikke overføres ved seksuell kontakt. Symptomene består som regel av kløe og svie. Sykdommen viser seg i starten som hvite striper i huden, som av og til kan ha en overflate som ser ut som krøllete, skinnende cellofan. Arrdannelse og sammenvoksninger kan forekomme, og det vil kunne gi smerter og stram hud som vil kunne gi problemer med samleie, og i enkelte tilfeller også for vannlatingen.

Lichen sclerousus er ikke uvanlig, og den kan forekomme i alle aldre. 

Eksem

Kontakteksem er en form for lokal hudreaksjon på et produkt som har kommet i berøring med huden. Det finnes 2 ulike typer kontakteksem, allergisk og irritativ.

Kremer, salver, såpe, truseinnlegg, fargestoffer eller klær er eksempler på ting som kan forårsake begge eksemtypene.

Kløe i underlivet

«Pruritus vulvae» er den latinske medisinske betegnelsen for kløe i området rundt kvinnens kjønnsorganer. Dette skiller seg fra for eksempel vulvodyni (vestibulitt) som gir en tilstand med mer brenning og svie. Kløe i vulva er ikke uvanlig og kan resultere i mye ubehag. 

Mange sliter med tilstanden gjennom flere år og får kun midlertidig bedring ved behandling. 

Ofte er tilstanden selvforsterkende, ved at kløe gir behov for mere kløe, og man kommer inn i en ond sirkel med økende selvpåførte plager. 
 

Det kan være flere årsaker til kløen, f.eks.: 

  • En hudsykdom, som atopisk eksem, lichen sclerosus eller psoriasis 

  • Soppinfeksjon i underlivet 

  • Ubalanse i bakteriefloraen i skjeden 

  • Trichomonas er en svært sjelden årsak til kløe. 

Kilde: Vulva.no

Vulvodyni – den ukjente kvinnelidelsen

Nesten en av fem kvinner opplever betydelige plager med smerter i underlivet i løpet av livet. Mange av dem holder plagene for seg selv, og ofte vet ikke engang kjæresten eller ektefellen om smertene – i hvert fall ikke de første årene. En del av disse kvinnene erfarer også at legene de går til heller ikke kjenner til lidelsen, og de blir ofte feilbehandlet for sopp eller andre mer kjente plager. Til tross for en ofte lang og vanskelig vei mot riktig diagnose og behandling, blir de aller fleste bra fra vulvodyni. Det er derfor viktig å søke hjelp og få god behandling så fort som mulig.

 

Hva er vulvodyni?

Vulvodyni er en smertetilstand som rammer kvinnens ytre kjønnsorgan, det som kalles for vulva. Mange kvinner opplever plager i dette området, som blant annet soppinfeksjoner og eksem. For noen er disse vanlige plagene begynnelsen på en mer langvarig tilstand med svie, kløe, sårhet og smerter. Intensiteten på smertene varierer fra person til person, og noen vulvodynipasienter lever tilnærmet normalt, mens andre er sykmeldt på grunn av store smerter som hindrer trening, arbeid, søvn og sosialt liv. Uansett alvorlighetsgrad er det viktig å få rett diagnose og behandling. Alle fortjener bedring fra vulvodyni!

 

Dersom plagene varer i seks måneder uten at legen kan påvise en kjent lidelse, får pasienten diagnosen vulvodyni (noen ganger også kalt vestibulitt eller vestibulodyni). Det er ingen kjent årsak til at noen får vulvodyni, men det har sannsynligvis å gjøre med både gener, livsstil og overbehandling med feil medikamenter, som f.eks. Canesten. Diagnosen stilles av en gynekolog ved at pasienten forteller om plagene sine og ved berøring av vulva med en vattpinne for å undersøke hvor det gjør vondt. Det er viktig å oppsøke lege for å utelukke andre lidelser. Da kan man også bli henvist til fysioterapeut, osteopat, psykolog eller sexolog som har spesialisert seg på denne problematikken. Hos dem er det ofte god hjelp å få!

 

Vulvodyni og andre plager

Ofte ser man at kvinner med vulvodyni også har andre plager, slik som irritabel tarm, endometriose, ulike smertetilstander i andre deler av kroppen og vaginisme. Vaginisme er en spenningstilstand i muskulaturen i skjeden, og dette kan gjøre det vanskelig eller umulig å føre noe inn i skjeden (f.eks. tamponger). Det er lurt å fortelle legen om andre plager man har når man utredes for vulvodyni. Noen ganger kan bedring av en annen tilstand føre til bedring av vulvodyni.

 

Hva hjelper?

Vulvodyni har ikke én enkelt kur for alle, men alle må finne den behandlingen som hjelper for dem. Den første behandlingen de fleste får, er en bedøvende salve som heter Xylocain (denne kan kjøpes reseptfritt på apotek, og mange har den allerede liggende hjemme til bruk på myggstikk o.l.). Noen opplever bedring av dette, andre ikke. Hos noen kommer smertene av anspent muskulatur i bekkenbunnen, og de kan ha nytte av øvelser og tøyninger hos fysioterapeut eller osteopat. Andre kan ha vansker med seksualitet generelt og ha glede av samtaler med en erfaren sexolog, mens andre igjen kan trenge timer hos en psykolog for å bearbeide traumer fra tidligere overgrep. Mange pasienter forteller at de har et høyt stressnivå i livet generelt, og da kan det være nyttig å lære seg stressmestringsteknikker eller gjøre andre endringer i livet for å bedre hverdagen. De som er i et forhold kan ha nytte av parterapi for å håndtere situasjonen bedre sammen. Noen partnere har vansker knyttet til kvinnens lidelse og samlivet, og de kan trenge å få terapi selv – eller i hvert fall snakke med noen. Mange partnere forteller at de føler seg isolert i sin situasjon, siden de utleverer kjæresten sin om de snakker med noen om vanskene knyttet til vulvodyni. Derfor kan det være fint for dem å få én person de får lov til å snakke ordentlig med, enten det er et familiemedlem, en venn eller en profesjonell samtalepartner.

 

Alle må selv prøve seg fram og finne det som hjelper for dem, men det kan koste tid, energi og penger å prøve ut forskjellige behandlinger. Lege, fysioterapeut og psykolog kan man få dekket av det offentlige, slik at det ikke blir så dyrt, men det kan noen ganger være lange ventelister og avhenge av bosted. På nettsiden vulva.no kan man finne behandlere i sitt nærområde som har spesialkompetanse på vulvodyni og lignende lidelser.

Psykolog Linn Myrtveit-Stensrud

bottom of page